• Peakshaving

  • Peakshaving

Peak shaving? Wat is het en wat heb ik eraan?

Wat is piekbelasting of piekverbruik?

Piekbelasting of ook wel piekverbruik is het moment waarop de vraag naar energie het hoogst is op een bepaald moment. Bijvoorbeeld bij kantoren, als het personeel ‘s morgens op het bedrijventerrein de auto’s laden of als er grote machines, ovens of koelmachines worden ingeschakeld. Dit kan leiden tot een te hoge vraag naar energie, waardoor de piekvermogens worden overschreden. Dit leidt onnodig tot toeslagen van de netbeheerder.

Voorkom piekbelasting, lagere energierekening

Peak shaving is een slimme manier om je piekverbruik in de hand te houden. Letterlijk vertaald is het het “afscheren” van de pieken in je verbruik. Het energieverbruik van een bedrijf kan door de dag heen flink schommelen. Omdat de energieleverancier altijd voldoende vermogen moet kunnen leveren, zijn de hoogste pieken bepalend voor je energierekening. Hoe hoger de piekbelasting, hoe meer er betaald moet worden. Daarom wil je de pieken zoveel mogelijk minimaliseren. Dat kan met behulp van het “aftoppen” van de piekvraag.

Peak shaving met een batterij

Met een energieopslagsysteem (batterij) kunnen bedrijven makkelijk de piekbelasting verlagen. Tijdens de piekuren schakelt de batterij in. Deze batterij laadt tijdens daluren op met bijvoorbeeld zonne-energie of  slim vanaf het energienet. De pieken kosten eenvoudigweg veel minder als er op het piekmoment de energie uit de batterij wordt gehaald.

Toepassingsgebieden van peak shaving

Hier zijn enkele zakelijke toepassingen van peak shaving:

  • Beheer van je energiepiek: Bedrijven kunnen energie opslaan waardoor ze pieken in de energievraag verminderen en energiekosten besparen.
  • Niet hoeven te vergroten van je aansluiting: Met een batterij kun je pieken opvangen in je energievraag, waardoor je je aansluiting niet hoeft te vergroten.
  • Als noodstroomvoorziening: bedrijven kunnen energieopslag gebruiken als back-up voor zekerheid in je bedrijfsprocessen bij stroomuitval.
  • Duurzaamheidsdoelstellingen halen:  bedrijven kunnen energieopslag gebruiken om hun energie-impact te verminderen en hun duurzaamheidsdoelen te bereiken, bijvoorbeeld bij het Energielabel C.

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Horeca

Hier ontstaan de inschakelpieken vooral voor de lunch en het diner alle grote apparaten als stoomovens, inductieplaten etc worden aangezet. Deze pieken kosten het bedrijf veel minder als er op dat moment wordt overgeschakeld naar de batterij. Uiteraard hoeft het personeel daar niet naar om te kijken, dat wordt allemaal geregeld via het energiemanagementsysteem.

Maakindustrie

Een voorbeeld is een situatie met een grote bakkerij. Hier ontstaan pieken in de energievraag zodra het bakproces wordt gestart. Hierdoor overschrijdt de bakkerij kort het contractueel afgesproken netvermogen. Dit vangen we op door hier een batterij te plaatsen. De sturingssoftware zorgt ervoor dat de batterij automatisch inschakelt als de piekvraag begint.

Kantoren

Kantorencomplexen hebben vaak een lift. Voor het dagelijks gebruik is 3 x 35 Ampère voldoende, maar voor het goed functioneren van een lift is een aansluiting van 3 x 80 Ampère nodig. Een batterij biedt dan uitkomst, want je hoeft dan je netaansluiting niet te vergroten. De batterij kun je gewoon opladen van stroom van het energienet als de lift niet wordt gebruikt en schakelt in op het moment dat de lift aangaat. Met deze constructie bespaar je direct op je vastrecht. Heb je daarnaast ook nog zonnepanelen? Dan kun je de duurzaam opgewekte energie opslaan in je batterij en ‘s avonds gebruiken voor energiegebruik van bijvoorbeeld je servers die permanent aan staan. Bovendien werkt de batterij dan als noodstroomvoorziening. Wel zo veilig!

Welke energieopslag systemen zijn er en wat kosten ze?

Ga voor meer informatie over onze batterijoplossingen naar de zakelijke energieopslagpagina.

En wil je direct advies over jouw energieuitdaging? Vraag een direct je adviesgesprek aan.