• Agrarisch

  • Agrarisch

Energieopslag agrarische bedrijven

Inleiding

Heb je je schuur volledig voorzien van zonnepanelen en wordt de productie gestopt door te hoge netspanning? Heb je een melkmachine waardoor er een grotere aansluiting nodig is voor het opvangen van piekvraag bij het inschakelen van de machine? Krijg je bijna niets terug voor je opgewekte energie omdat je wordt aangemerkt als grootverbruiker? Gelukkig, er is een oplossing.

Zonnepanelen

Productie van zonnepanelen wordt vaak gestopt als de netspanning te hoog wordt. Dit is een ingebouwde beveiliging in het zonnepanelensysteem. Als dit optreedt kan een batterij uitkomst bieden. De zonnepanelen worden tijdelijk voorzien van energie uit de batterij en draaien gewoon door.  Bij een goed ontwerp kan de batterij ook als noodstroomvoorziening werken. Dus als de netstroom enige tijd helemaal wegvalt kan de batterij de stroomvoorziening overnemen.

Machines

Een batterij kan heel snel energie leveren en ondersteunen aan het energienet als de machines aangaan. We gebruiken daarin de techniek van peakshaving, waarmee we met een batterij de piekbelasting van de machines in het stroomverbruik kunnen opvangen. De netaansluiting kan daarmee vaak kleiner worden uitgevoerd wat direct al honderden of duizenden euro’s scheelt aan vastrecht. Bovendien voorkom je hiermee in sommige gevallen boetes van de netbeheerder.

Ondersteuning bij netcongestie

Het energienet is overvol. In de zomermaanden wordt er veel energie opgewekt en wordt het energienet verstoord. Om die reden worden er geen nieuwe aansluitingen meer gemaakt door de netbeheerders. Daarom zijn er nu programma’s opgestart om te zorgen dat het net wordt ondersteund. Bedrijven wordt gevraagd om bij te springen bij het net. Het kan interessant zijn om de overproductie van zonne-energie op te slaan en aan te bieden aan de netbeheerder zodra deze hierom vraagt.

Voorbeeldcase manege

Ben je benieuwd hoe wij succesvol een 32 kWh batterij in combinatie met 65 zonnepanelen plaatsen bij een manege? En hoe we daarmee de stal verduurzaamden en ervoor zorgden het woonhuis, het appartement allemaal draaien op dezelfde aansluiting? Lees dan de hier hele case.

Interesse of meer informatie?

Ga naar de pagina over zakelijke energieopslag voor meer informatie of boek direct je adviesgesprek. We helpen graag met de oplossing.