• Energieopslag thuis

 • Energieopslag thuis

ENERGIEOPSLAG THUIS

Geld besparen door zonne-energie opslag in thuisbatterij

Veel woningen en bedrijven hebben zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden gebruikt rond de 30% van de geproduceerde zonnestroom direct voor eigen gebruik, terwijl ongeveer 70% aan het elektriciteitsnet wordt terug geleverd.  Met de zogenaamde salderingsregeling verreken je de stroom die je zelf verbruikt met de energie die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Er blijft veel discussie vanuit de politiek over het voortbestaan van deze regeling. Particulieren die onafhankelijk willen zijn zoeken naar manieren om zelf de opgewekte energie op te slaan om later te gebruiken. De oplossing: een batterij.

BTW teruggaaf op thuisbatterij

Consumenten in Nederland kunnen sinds 1 januari 2024 de BTW terugvragen op de aankoop van thuisbatterijen, ongeacht of ze zonnepanelen hebben. Hierdoor wordt  de aankoop van een batterij een stuk aantrekkelijker.  Er zijn wel een paar voorwaarden, daar lees je meer over in dit nieuwsbericht.

Voor een soepele afhandeling en duidelijke informatie raden wij je aan de aanvraag voor BTW teruggave te laten uitvoeren door ‘De Centrale BTW Teruggave’. Zij hebben ook een handige BTW-test ontwikkeld om consumenten te helpen bij het controleren van de mogelijkheid voor BTW-teruggave. Meer informatie vind je in de Folder BTW teruggave thuisbatterij en de aanvraagmogelijkheid en test vind je hier.

Hoe werkt energieopslag met een batterij?

Als je zonnepanelen stroom opwekken stuurt een omvormer deze stroom naar het apparaat die dat op dat moment nodig heeft. Maar, wanneer er geen vraag naar stroom is, slaat de batterij de energie op voor later gebruik.

Is de batterij vol? Dan wordt de overtollige stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. En doe je een apparaat aan terwijl er geen zonne-energie wordt opgewekt? Dan wordt de benodigde stroom eerst uit de batterij gehaald. Pas als de batterij leeg is, haal je je stroom tegen het normale inkooptarief van het net.

Wat zijn de voordelen van een batterij?

  1. Heb je nog geen zonnepanelen maar ben je dat wel van plan. Overweeg dan direct een batterij te plaatsen. Het bespaart je investering in een extra zonnepaneelomvormer. Dit scheelt toch al snel tussen de 800 en 1000 Euro.
  2. Je gebruikt direct je zelf opgewekte energie: Je hoeft niet te wachten tot de jaarafrekening van de netbeheerder met saldering. Je ontvangt dus zelf direct het voordeel.
  3. Je voorkomt onnodig energieverlies (circa 1 tot 2% van het opgewekte vermogen)
  4. Je kunt gebruik maken van de variatie in dynamische energietarieven. Je koopt energie in als de energie op het stroomnet laag in prijs is.
  5. Een batterij kan een vangnet zijn bij een stroomstoring. Als de spanning tijdelijk wegvalt vormt de batterij een buffer. Hiervoor moet veelal wel een aanpassing worden gedaan aan de installatie.

Is een thuisbatterij rendabel?

Zolang de salderingsregeling geldt, is het voor veel consumenten financieel nog niet rendabel om een thuisbatterij aan je zonnepanelen te koppelen.  Toch zijn er in de praktijk consumenten die onderstaande situaties wél geld verdienen of besparen met een thuisbatterij of thuisaccu. Bovendien wordt het nu extra aantrekkelijk doordat de BTW sinds 2024 voor particulieren aftrekbaar is.

1. Grootverbruik apparaten zoals een warmtepomp of sauna.

Heb je een grotere aansluiting nodig dan 3 x 25 Ampère? Bijvoorbeeld omdat je een sauna, warmtepomp of andere grootverbruiksapparaten in huis hebt? Dan betaal je ca. 700 Euro meer vastrecht per jaar voor de aansluiting. Een oplossing is een batterij die tijdens dalmomenten de energie opslaat. Zo kun je de pieken aftoppen en is een kleinere aansluiting voldoende. In dit geval is een batterij zeker rendabel.

2. Beschik je over een dynamisch energiecontract?

Ook hier is een thuisbatterij interessant. Je hoeft hiervoor ook geen zonnepanelen te hebben. Ervaringscijfers laten zien dat klanten gemiddeld slechts € 0,16 per kWh stroom betalen. Wil je hier meer over weten? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

3. Off-grid oplossing voor je boot of camper?

Wil je volledig zelfvoorzienend zijn? Zonnepanelen met een batterij bieden uitkomst op plaatsen zonder elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld als losstaand systeem op een camper, boot, tiny house of een afgelegen vakantiehuisje. Met een zonnepaneel op je dak en een accu aan boord wek je je eigen stroom op die je altijd bij je hebt. Of wil je voorbereid zijn als de netstroom tijdelijk wegvalt? Dat kan ook. Zie hier een voorbeeld.

4. Energie opslag 0-op-de meter

In combinatie met zonnepanelen, batterij en energiemeting kan de hoofdaansluiting op 0 gehouden worden. Het voordeel is dat je direct je eigen opgewekte stroom gebruikt en niet hoeft te wachten totdat de leverancier de teruggeleverde energie van de zonnepanelen verrekent. Een voorbeeld hiervan is een oplossing die we hebben gerealiseerd voor een tiny house.

5. Uitsparen omvormer bij installatie zonnepanelen

Je kunt zonnepanelen direct aansluiten op de batterij zonder tussenkomst van een omvormer. Je spaart direct een omvormer uit bij de installatie. Dit scheelt toch al snel tussen de 800 en 1000 Euro. Bovendien heb je minder energieverlies en ben je voorbereid op afschaffing van de salderingsregeling.

Wat kost een batterij als energie opslag?

Dit is afhankelijk van de situatie. Bij een gemiddeld huishouden wordt circa 3000 kWh verbruikt. Je kunt dit verbruik afdekken met circa 10 zonnepanelen. Heb je meer ruimte en wil je voorbereid zijn op  de aanschaf van een warmtepomp en/of elektrische auto? Overweeg dan direct te investeren in meer zonnepanelen en een batterij. Je maakt dan nu nog maximaal gebruik van de subsidieregeling op zonnepanelen. Je spaart direct 1 of meerdere omvormers uit en bent voorbereid op afschaffing van de salderingsregeling.

Per situatie brengen we offerte uit rekening houdend met de huidige en de toekomstige wensen. Afhankelijk van de opslagcapaciteit varieert de prijs. Particulier is een capaciteit tussen de 5 en 10 kWh veelal afdoende. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het aanbod.

Interesse of meer informatie?

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en helpen je graag met actuele oplossingen.  Wil in de praktijk zien hoe we een batterij succesvol in huis toepassen? Breng dan een bezoek aan ons showhuis . Of laat je inspireren door onze projecten.