BTW teruggaaf batterij

Nieuw: BTW teruggaaf voor thuisbatterijen

(24-01-2024)

Consumenten in Nederland kunnen sinds 1 januari 2024 de BTW terugvragen op de aankoop van thuisbatterijen, ongeacht of ze zonnepanelen hebben. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de energietransitie.  Met deze regeling wordt de terugverdientijd van thuisbatterijen verminderd naar ongeveer 7 tot 8 jaar, waardoor de aankoop van een batterij een stuk aantrekkelijker wordt. Er zijn wel een paar voorwaarden:

Voorwaarden voor BTW-teruggave:

  1.  Dynamisch Energiecontract
   Een belangrijke voorwaarde voor het terugvragen van BTW is het bezit van een dynamisch energiecontract en deelname aan in- en verkoop op de energiemarkt.   Hierdoor wordt je als consument aangemerkt als BTW-ondernemer.  In dat geval mag je de BTW over de aanschaf en installatie van de thuisbatterij terugvragen. Als je batterij alleen gebruikt energie op te slaan voor eigen gebruik, dan kan je BTW niet terugvragen.
  2.  Slimme aansturingssoftware.
   Je hebt slimme aansturingssoftware nodig die die de batterij laadt wanneer de marktprijs laag is en stroom verkoopt aan het net wanneer de prijs hoog is. EnergyKoNneX levert de batterij altijd uit met slimme software.
  3. Geen kleine Ondernemersregeling (KOR) op jouw naam.
   Je hebt nog geen BTW teruggave via de KOR ontvangen voor zonnepanelen op jouw naam. Als dat wel zo is, kun je bijvoorbeeld de BTW op de batterij terugvragen op de naam van je partner.

Voor een soepele afhandeling en duidelijke informatie raden wij je aan de aanvraag voor BTW teruggave te laten uitvoeren door ‘De Centrale BTW Teruggave’. Zij hebben ook een handige  BTW-test ontwikkeld om consumenten te helpen bij het controleren van de mogelijkheid voor BTW-teruggave. Meer informatie vind je in de Folder BTW teruggave thuisbatterij en de aanvraagmogelijkheid en test vind je hier.

En wil je meer weten over welke thuisbatterij oplossing wij adviseren? Ga naar de pagina over de Alpha Ess thuisbatterij.