ENERGIE MONITORING SYSTEEM

Centrale logging van energie van meerdere vestigingen

Profiel klant

Onze klant beschikt over meerdere productielocaties in verschillende landen.  Klant moet voldoen aan de energierapportageverplichtingen.

Uitdaging

Het management wil real time inzicht krijgen in het energieverbruik van verschillende locaties. Op deze manier kunnen gerichte maatregelen worden ingezet en de effecten van de energiebesparingsmaatregelen worden  gerapporteerd. Bovendien is de wens uitgesproken om de vestigingen tegen elkaar af te zetten zodat ze met elkaar kunnen worden vergeleken.

Oplossing

EnergyKoNneX heeft de oplossing geleverd waarbij de data van de grote installaties van de verschillende productielocaties worden doorgegeven naar een centrale dataopslagomgeving. Vanuit deze omgeving wordt een energie management platform met energiedashboards per vestiging gevoed.

Hoe werkt het?

 1. In elk land is energiemeetapparatuur geplaatst om de energiegrootverbruikers in de fabrieken door te meten.
 2. De meetapparatuur is gekoppeld via het industriële netwerk aan een ‘edge gateway’. Dit is een digitaal knooppunt naar het bedrijfsnetwerk. De communicatieprotocollen die zijn ingezet zijn de gebruikelijke protocollen zoals bekend binnen de Industry 4.0 standaard. Dit zijn MQTT, OPC-UA en Modbus.
 3. Het koppelen van het MES systeem aan de ‘edge gateway’. MES staat voor Manufacturing Execution System. Met dit informatiesysteem wordt het productieproces aangestuurd en gemonitord. Door de koppeling wordt de de productiedata van de machines zoals batches,  product samenstelling, recepturen en ingrediënten real time ontsloten.
 4. Vervolgens zijn tunnelverbindingen opgezet vanuit de verschillende productie locaties naar een centrale cloudopslag.
 5. De data van alle locaties wordt geëxporteerd naar een data dashboard waarin alle energiestromen inzichtelijk worden gemaakt.

De voordelen van de totaaloplossing

 • De energiedashboards stellen het management in staat de energieprestatie van de individuele productie locaties te vergelijken.
 • De grote energieverbruikers kunnen in kaart worden gebracht en worden voorzien van gerichte maatregelen.
 • Er kan een energiekostencalculatie per productie per machine worden gemaakt. Dit kan worden opgenomen in de kostprijscalculatie per product.
 • De efficiency per machine kan inzichtelijk worden gemaakt. Sommige machines produceren enkele producten energie efficiënter dan andere machines. Hierdoor kunnen tijdens de productplanning producten aan de machine worden toegewezen met de hoogste energie efficiëntie.

Projectbeelden

Waarom EnergyKoNneX

 • Persoonlijk
 • Innovatief
 • Proactief en verbindend
 • Betrouwbaar
 • Gecertificeerd partner
 • Jarenlange ervaring

NIEUWS