• Laadkabels

  • Laadkabels

Veelgestelde vragen laadkabels

Een laadkabel maakt het opladen van een elektrische auto mogelijk. Zowel in combinatie met een laadpaal thuis of bij openbare oplaadpunten kun je onze laadkabels gebruiken om altijd en overal op te kunnen laden. Een laadkabel is één geheel en bestaat uit een zwarte (rubberen) laadkabel met aan beide uiteinden een stekker (type 1 of type 2).

laadkabel type 2 naar type 2

Laadkabel geheel

Je hebt een laadkabel nodig die in jouw situatie voldoet qua lengte. Weet je niet zeker welke lengte je nodig hebt? Dan kun je het beste een 4 of 6 meter lange kabel aanschaffen, deze zijn het meest voorkomend. De standaardlengte van laadkabels die EnergyKoNneX levert is 4, 6 of 8 meter. Heb je een andere maat nodig dan leveren wij dit op aanvraag.

Daarnaast is het soort elektrische auto belangrijk in verband met de stekker aansluiting. Je hebt of een type 1 (geschikt voor 1-faseladen) of type 2 (geschikt voor 3-fasenladen) aansluiting.

Ten slotte doet de laadcapaciteit van de auto en het laadstation ertoe of je een 1-fase 16A, 1-fase 32A, 3-fase 16A of 3-fase 32A laadkabel nodig hebt.

Er bestaan diverse soorten stekkers, ieder met zijn eigen beperkingen en mogelijkheden. In Nederland (en België) zijn er in de praktijk maar twee soorten. Hier zijn namelijk alle beschikbare elektrische auto’s uitgerust met een type 1 of type 2 aansluiting. Type 1 komt inmiddels veelal alleen nog voor bij tweedehands auto’s. Voor nieuwe elektrische auto’s geldt dat ze allemaal met type 2 uitgerust zijn. Deze aansluiting is in Europa de standaard geworden. Wij hebben alleen type-2 naar type-2 laadkabels in ons assortiment. Aan weerszijde voorzien van een type 2 stekker.

stekkereinde 1

Uiteinde auto

stekkereinde 2

Uiteinde oplaadpunt

Het laadvermogen van een voertuig wordt uitgedrukt in Kilowatt (kW). Kilo betekent duizend, dus één kilowatt is 1.000 Watt. Watt is een eenheid van vermogen: hoe hoger het getal, hoe meer vermogen. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de accu weer vol is. Ter vergelijking: een moderne stofzuiger heeft ongeveer 1.000 Watt (1kW) nodig om te werken.

Bij elektriciteit kun je het vermogen berekenen. De eenheid van spanning is Volt (V), van stroom is dat Ampère (A). In Nederland geldt een netspanning van 230V. Een reguliere groep in huis is beperkt op 16A. Dat betekent dat een normale groep 230V x 16A = 3.680 Watt kan leveren. Dit wordt vaak afgerond naar 3.7kW.

Vaak lees je dat een laadpunt 11kW kan leveren. Dat is bijna 3x zoveel vermogen als een normale groep in huis kan leveren (3.7kW). Dit komt omdat er naast spanning en stroom nog een factor is die het vermogen bepaalt: het aantal fases. In Nederland hebben we een 3-fase net (ook wel krachtstroom genoemd). Simpel gezegd heb je met drie fases driemaal zoveel vermogen beschikbaar. Het sommetje van hierboven wordt dus 230V x 16A x 3 = 11.040 Watt. Dit wordt vaak afgerond naar 11kW.

Het daadwerkelijke laadvermogen bepaalt de accu van de auto. Bij sommige laadpunten kan het zijn dat de auto meer vraagt dan het punt kan leveren. Dit is geen probleem: de auto kan altijd met minder vermogen worden geladen, echter nooit met meer vermogen dan de boordlader aan kan. Bijvoorbeeld: een auto met

De interne lader van de auto is bepalend voor de snelheid van het laden en de afstand die je ermee kunt rijden. De ‘on-board charger’ of in gewoon Nederlands ‘boordlader’, is de daadwerkelijke lader van de accu.

De boordlader zorgt ervoor dat de accu zo efficiënt mogelijk wordt geladen. Een tweede functie van de boordlader is het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom. Een laadpunt levert namelijk wisselstroom terwijl de accu gelijkstroom nodig heeft om geladen te worden.

Hoe snel de auto wordt opgeladen bepaalt de boordlader niet alleen, dit hangt ook af van het vermogen van de laadpaal. Bijvoorbeeld: een auto met een boordlader van max. 7.4kW kan bij een laadpunt niet met een hoger vermogen laden, ook al kan de laadpaal 11kW leveren. Kijk dus in het ‘boekje’ van je auto wat het vermogen van de boordlader is.

Een 3-fasenaansluiting laadt sneller dan een 1-faseaansluiting. Om te zien welke aansluiting je hebt kijk je op de elektriciteitsmeter in de meterkast. Zie je 220 V of 230 V staan? Dan beschik je over een 1-faseaansluiting. Staat er 3 x 220/230 V of 380/400 V? Dan heb je een 3-fasenaansluiting. Kom je er niet helemaal uit pak dan de jaarrekening van de energieleverancier erbij. Een 1-faseaansluiting staat genoteerd als 1 x 25 A of 1 x 30 A, een 3-fasenaansluiting als 3 x 30 A.

Bij oudere huizen zie je vaak een 1-faseaansluiting. Vanaf het stroomnet loopt er een kabel met twee draden naar de meterkast: een nuldraad (ook wel ‘aarde’ genoemd) en een fasedraad met daarop 230 volt wisselspanning. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen.

Nieuwere huizen hebben meestal al een 3-fasenaansluiting. Die aansluiting heeft over het algemeen vier draden: een nuldraad en drie fasedraden. Een 3-fasenaansluiting kan maximaal 400 volt leveren en daarom hoor je ook weleens de term ‘krachtstroom’. Hiermee kun je apparaten met een hoger energieverbruik voorzien van stroom. Denk aan een sauna, keramische kookplaat of het opladen van je  elektrische auto.

Een laadpaal voorziet elektrische voertuigen van stroom. Het laadpunt is voorzien van een stroomaansluiting en stekker en staan op plekken waar vaak langere tijd wordt verbleven. Op de oprit bij het huis, op straat bij openbare parkeerplaatsen en op het werk. Ook zie je ze bij restaurants, bioscopen en winkelcentra.

Om te kunnen rijden heb je stroom nodig. Bij een elektrische auto zit de batterij in de auto en de laadpaal is de stroomoplader. In de laadpaal zit een stopcontact en hier steek je de laadkabel in van je auto (oplader/batterij) en zo voorzie je de batterij weer van voldoende stroom om (verder) te kunnen rijden.

De snelheid, oftewel het vermogen, van het laden is afhankelijk van de auto en laadpaal. Het vermogen varieert van 3,7kW tot 22kW.

Zowel een wallbox als laadpaal voorziet elektrische voertuigen van stroom. De laadpaal is een paal met stekkerdoos, die in de grond staat. De wallbox is een box met stekkerdoos, die aan de wand hangt. Beide installaties doen hetzelfde!

Het aansluiten van een laadkabel is kinderlijk eenvoudig. In het laadstation of laadpaal plug je de stekker (type 2 – geschikt voor 3-fasenladen). Vervolgens gaat de andere stekker in de auto: klepje openen en stekker erin pluggen. Deze stekker kan een type 1 zijn, is geschikt voor 1-faseladen, of type 2 zijn, geschikt voor 3-fasenladen.

Afhankelijk van de afstand tot het laadstation of laadpaal bepaal je de lengte van je laadkabel. De standaardlengte van laadkabels die EnergyKoNneX levert is 4, 6 of 8 meter. Heb je een andere maat nodig dan leveren wij dit op aanvraag.

Snelladen is vooral handig als je lang onderweg bent, bijvoorbeeld tijdens een lange autorit of vakantie. Dan wil je maar één ding: in zo kort mogelijke tijd, zo veel mogelijk actieradius verkrijgen. Snelladers vind je meestal langs snelwegen, waarbij je in de auto kunt blijven, even gaat werken of iets lekkers neemt (meestal is er een restaurant of shop in de buurt).

Het laadvermogen is van twee zaken afhankelijk: wat de auto maximaal ondersteunt en de laadpaal. Oudere snelladers bieden een vermogen van maximaal 50kW, terwijl moderne snelladers 150 tot 350kW bieden. Hoe hoger het vermogen, des te sneller is de auto weer opgeladen.

Tip: laad niet meer dan 80% vol. Een snellader is niet bedoeld om de auto helemaal op te laden, maar om je op je (volgende) bestemming te krijgen. En bedenk daarbij dat een auto het snelst laadt als deze helemaal leeg is. Is de auto nog 50-80% vol, dan daalt het laadvermogen.

Opladen bij een oplaadpunt dat niet je eigen bezit is heet publiek of openbaar laden. In Nederland zijn er inmiddels op veel locaties laadpunten beschikbaar. Er zijn verschillende aanbieders, die gebruikmaken van een gestandaardiseerd systeem, waardoor je met je laadpas op iedere openbare laadplek kunt laden. Dit zijn soms snelladers maar vaak niet.

HOpenbare laadpunten leveren meestal een vermogen tussen 3.7 en 11kW. In een uur voeg je dan 20 tot 60 kilometer actieradius toe. Even een break dus! Er zijn ook laadpunten die 22kW leveren, deze punten zijn o.a. geschikt voor de Renault Zoe, Audi e-tron (SUV en GT) en Porsche Taycan.

De laadtijd is de tijd die nodig is om een accu op te laden, daarbij rekening houdend met de capaciteit van de accu en het laadvermogen van de auto.

De hoeveelheid energie die een accu kan leveren drukken wij uit in de eenheid kilowattuur (kWh). Niet te verwarren met kilowatt (kW). Bijvoorbeeld als je een uur lang een vermogen van 1 kilowatt (1kW) gebruikt, dan is er 1 kilowattuur (1 kWh) aan energie verbruikt.

Ter verduidelijking: de laadtijd van een Tesla – 3 Long Range met een bruikbare accucapaciteit van ±74kWh (kilowattuur).

Stel, het laadvermogen is 3.7kW dan is de berekening wat laadtijd betreft, 74kWh : 3.7 kW = 20 uur laadtijd.

Indien er een geschikte laadpaal is die met 11kW kan laden, dan is de berekening, 74kWh : 11kW = 6,73 uur (of te wel 6 uur en 44 minuten aan laadtijd).

De laadsnelheid geeft aan met hoeveel kilometer een accu per uur wordt bijgeladen. Het is daarmee een goede indicatie hoe lang je dient te wachten voordat je een bepaalde afstand kunt afleggen.

De laadsnelheid hangt af van het laadvermogen en energieverbruik van de auto. Een zuinige elektrische auto is dus niet alleen belangrijk om het energieverbruik, en daarmee de kosten, zo laag mogelijk te houden, het levert bij het laden ook meer actieradius (lees: kilometers) per tijdseenheid op.

Ter verduidelijking: de laadtijd van een Tesla – 3 Long Range

Bij een laadvermogen van 3.7kW

Energieverbruik: 15.6kWh per 100km

Berekening, 3.7kW : 15.6kWh:100km (0,156) = bijna 24km per uur (23,72)

Bij een laadvermogen van 11kW

Energieverbruik: 15.6kWh per 100km

Berekening, 11kW : 15.6kWh:100km (0,156) = bijna 71km per uur (70,51)

Op dit moment focussen wij ons bedrijf op energiemanagement en energieopslag. Electrische auto’s  spelen  daarbij een belangrijke rol. De laadkabels zijn een aanvulling op onze portfolio. We zijn bezig met een innovatie op dit gebied. Er zijn diverse partijen die zich bezig houden met de installatie van laadpalen. Omdat wij een snelgroeiende onderneming zijn hebben we besloten aanvragen voor laadpalen niet zelf uit te voeren. We zullen dit altijd laten doen door professionele partners waar we mee samenwerken.

Voor alle kabels geldt:

  • Uit voorraad leverbaar
  • Altijd 2 jaar garantie op laadkabels
  • Alle kabels zijn geschikt voor openbaar laden

Dynamische load balancing is een techniek waarbij de stroom tussen het auto laden en de rest van de stroomverbruikers in huis efficiënt en automatisch wordt verdeeld. Het is een handige techniek waarbij overbelasting van de hoofdaansluiting wordt voorkomen. De hoeveelheid energie die wordt geladen in auto schakelt automatisch terug zodra er ook andere apparaten in huis aan gaan die veel stroom gebruiken. Het zorgt voor veiligheid en voorkomt dat de stoppen ‘eruit vliegen’ door overbelasting van de aansluiting.