• Energiemanagement

Veelgestelde vragen energiemanagement

Met energiemanagement manage je de totale energie-infrastructuur van jouw bedrijf. Van het beheren van de aansluitingen en inkoopstrategie tot interne distributie en verbruik. Zo heb je inzicht in het energieverbruik en – niet onbelangrijk – de energiekosten. Daarnaast heb je snel inzichtelijk waar mogelijke ‘energielekken’ zitten zodat je direct, adequate actie kunt ondernemen.

Energie besparen is het doel en daarom beginnen we met een uitgekiend totaalontwerp. Hierbij brengt EnergyKoNneX alles in kaart en zorgt voor optimale verbindingen tussen warmte- en koude-installaties, elektrische installaties, opwekkingsinstallaties, apparaten, machines en/of energieopslag. Slimme software bewerkstelligt deze optimale verbinding en EnergyKoNneX treedt op als regisseur tussen de deelinstallaties. Zo ben je verzekerd van minimaal energieverbruik, optimale kostenbesparing én voldoe je aan de meest recente wet- en regelgeving.

Een energiemeetsysteem meet en analyseert het verbruik van zonne-energie, gas, water en elektriciteit. Als particulier of bedrijf krijg daardoor inzicht in je energieverbruik via een app met een dashboard. Bovendien kun je hier realtime je eigen energieproductie, energievreters en stand-bystroomverbruik volgen.

Een energiemeetsysteem bestaat meestal uit een energiemeter, die is aangesloten op het elektriciteitsnet, en een dashboard waarmee de gegevens van de energiemeter kunnen worden gelezen en bekeken. Sommige energiemeetsystemen kunnen ook worden uitgerust met sensoren of andere instrumenten om extra informatie te verzamelen, zoals de temperatuur of de luchtvochtigheid.

Wij werken met Smappee Infinity als ons modulaire energiemeetsysteem. Elke klant heeft andere wensen en dat maakt dat met Smappee een veelheid aan wensen ingevuld kan worden. Heb je zonnepanelen of heb je 1 of meerdere laadpalen? Beschik je over een batterij? Smappee kan het eenvoudig loggen en inzicht geven. Bovendien kan energieverbruik met deze oplossing worden geoptimaliseerd.

Een slimme meter is een digitale meter die wordt gebruikt om het verbruik van elektriciteit en gas door een huishouden of bedrijf te meten. Slimme meters verzenden deze gegevens automatisch naar de energieleverancier, zodat de klant geen meterstanden hoeft op te geven en de energierekening op tijd kan worden betaald. Slimme meters bieden ook de mogelijkheid om real-time energieverbruiksgegevens met behulp van een energiemanager te bekijken, wat kan helpen om energie te besparen en te beheren.

Een P1 meter is een apparaatje dat je op de slimme meter aansluit. Het apparaatje meet per kwartier of per minuut, afhankelijk van je slimme meter, het elektriciteit- en gasverbruik. De resultaten zijn grafisch te zien op je mobiel, laptop of pc via een gratis app.

Een P1 meter voegt iets toe, omdat je direct inzicht hebt in je energieverbruik. Je hoeft dus niet een aantal dagen te wachten voor je verbruik is geüpdatet in de app van je energieleverancier. Je ziet het actuele verbruik en kan dus ook precies zien hoeveel er meer wordt verbruikt zodra je de airco, droger, oven of wasmachine aanzet. In de app van de P1 meter zie je in grafieken en cijfers wat je energieverbruik is en kan je er direct op anticiperen. Ook het sluipverbruik wordt in de P1 meter inzichtelijk gemaakt. Wij gebruiken de P1 meter van Smappee. Klik hier voor de link naar het product.

1. Open de Smappee App, maak een account aan en druk op “Installeer je eerste monitor”. Volg de installatieflow in de app. Bevestig de meegeleverde bevestigingsplaat met twee schroeven aan de wand naast jouw digitale meter. Bevestig de Smappee module op de plaat door de magneten te connecteren.

2. Verbind een van de meegeleverde kabels met de P1-poort van jouw digitale meter.

3. Verbind het andere uiteinde van de kabel met de P1-poort van de Smappee module.

4. Bewaar de instellingen van jouw installatie en ga aan de slag! Monitor jouw elektriciteitsverbruik en bespaar energie en geld.

Bekijk hier de video over de installatie van de P1 meter: https://youtu.be/bItP3WvFThA