• Vragen over de energieaansluiting

  • Vragen over de energieaansluiting

Veelgestelde vragen aansluiting

Wat is een fase 1 meterkast en een fase 3 aansluiting?

Een aansluiting bestaat uit de kabels die de meter in je meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door de aansluiting kan. Je hebt een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting.  De laatste heb je nodig voor apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt. Dit heb je bijvoorbeeld nodig als je veel (grote) elektrische apparaten in huis of je bedrijf hebt zoals bijvoorbeeld een laadpaal.

Wat is 1-fase?

Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel met 2 twee draden je huis of bedrijf binnen: de fasedraad en de nuldraad. In een 1-fase elektrische aansluiting zijn er twee draden nodig om de elektriciteit te transporteren: de fasedraad en de nuldraad. De fasedraad is verbonden met het net en levert de elektriciteit aan het gebouw. De nuldraad is verbonden met het gebouw en leidt de elektriciteit terug naar het net. De spanning op je stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als je een 1-fase groepenkast in je meterkast hebt staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter. De 1-fase-aansluiting is op de factuur van de energieleverancier te herkennen als 1×25/1x30A.

Wat is 3-fasen?

Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V de meterkast binnen. En de nuldraad. De 3-fasenaansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Als je een 3-fasen groepenkast in je meterkast hebt, staat er 3×220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden  – de drie fasedraden en de nuldraad – uit de onderkant van de groepenkast.  De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.

Krachtstroom, ook wel bekend als hoogspanningsstroom, is een soort elektriciteit die wordt gebruikt om elektrische apparaten en machines met een hogere elektrische belasting te voeden. Krachtstroom wordt meestal gebruikt in industriële toepassingen, zoals de aandrijving van grote machines en installaties, en heeft een hogere spanning dan normale huishoudelijke elektriciteit.

De spanning van krachtstroom kan variëren, maar is meestal tussen de 1000 en 400.000 volt. Krachtstroom wordt doorgaans geleverd via een 3-fase elektrische installatie, waarbij de elektriciteit via drie draden (de fasen) naar het gebouw of apparaat wordt geleverd.

Om krachtstroom te gebruiken, is het noodzakelijk om speciale transformatoren en schakelaars te gebruiken om de spanning aan te passen aan de behoeften van het apparaat of de machine. Bovendien moeten extra veiligheidsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat mensen of dieren in aanraking komen met de hoogspanning.

Er zijn verschillende soorten belastingen die in de energierekening zijn opgenomen:

  1. BTW (belasting over de toegevoegde waarde)
  2. Energiebelasting
  3. Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE):  Met deze belasting stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie. Je betaalt energiebelasting voor elke kilowattuur (kWh) stroom en voor elke kubieke meter (m³) gas.
  4. CO2 heffing: Sinds 1 januari 2021 geldt voor industriële bedrijven met een hoge CO2-uitstoot een nationale CO2-heffing. Hiermee worden bedrijven gestimuleerd om bij investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO2-uitstoot voor de omgeving.

Energiebelasting is een belasting die wordt geheven op de productie, distributie en gebruik van energie. Het doel van energiebelasting is om de consumptie van energie te beperken en de overgang naar duurzame energiebronnen te bevorderen.

  • De netbeheerders kunnen niet altijd aan de vraag van bedrijven voldoen omdat het aantal zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en laadpalen blijft toenemen. Het stroomnet raakt op steeds meer plekken vol, dit noemen we netcongestie. Daardoor moeten netbeheerders eerst een verzwaring van het energienet doen en dit kan enorm lang duren of zelfs niet mogelijk zijn.
  • Bij de netbeheerders is er een tekort aan technisch personeel.
  • Er is een tekort aan materialen. Grondstoffen zijn minder goed verkrijgbaar en moeilijk te verschepen. Hierdoor kan het voorkomen dat aanvragen pas later uitgevoerd kunnen worden.

Een oplossing om toch meer stroom te kunnen gebruiken voor piekbelasting is het inzetten van een batterij.