ENERGIEOPSLAG THUIS
Geld besparen door zonne-energie opslag in thuisbatterij
Een groot deel van de energie die je opwekt met zonnepanelen gebruik je niet direct in je woning. Dit lever je terug aan het elektriciteitsnet. Een gemiddeld huishouden gebruikt rond de 30% van de geproduceerde zonnestroom direct voor eigen gebruik, terwijl ongeveer 70% aan het elektriciteitsnet wordt terug geleverd. Met de zogenaamde salderingsregeling verreken je de productie van stroom met de stroom die je zelf verbruikt. Wij adviseren je graag of lees verder op deze pagina.
Thuisbatterij of thuisaccu?
Voor de elektriciteit die je levert krijg je precies dezelfde prijs per kWh als de elektriciteit die je afneemt kost. Maar, de overheid gaat deze regeling vanaf 2025 afbouwen. Veel particulieren zijn dus op zoek naar een manier om de opgewekte energie op te slaan. Dat kan via energieopslag in een batterij. Met een thuisbatterij of thuisaccu kun je te veel opgewekte zonnestroom opslaan voor gebruik op een later moment.
Hoe werkt energieopslag met een batterij?
Als je zonnepanelen stroom opwekken stuurt een omvormer deze stroom naar het apparaat die dat op dat moment nodig heeft. Maar, wanneer er geen vraag naar stroom is, slaat de batterij de energie op voor later gebruik.
Is de batterij vol? Dan wordt de overtollige stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. En doe je een apparaat aan terwijl er geen zonne-energie wordt opgewekt? Dan wordt de benodigde stroom eerst uit de batterij gehaald. Pas als de batterij leeg is, haal je je stroom tegen het normale inkooptarief van het net.
Wat zijn de voordelen van een batterij?
- Ga je zonnepanelen plaatsen denk er dan over na om direct een batterij te plaatsen. Het bespaart je investering in een extra omvormer als je straks toch een batterij wilt aanschaffen. Omdat we de zonnepanelen rechtstreeks aansluiten op de batterij is er minder energieverlies. Bovendien kun je al je energie gebruiken als de saldering wordt afgeschaft.
- Als je zelf je opgewekte energie gebruikt hoef je niet te wachten tot de jaarafrekening als de netbeheerder de opgewekte energie heeft verrekend met je verbruik. Je ontvangt dus zelf direct het voordeel.
- Een batterij functioneert als buffer zodat je met een kleinere netaansluiting toch voldoende vermogen kan leveren. Hierdoor kun direct geld besparen doordat je geen grotere aansluiting moet aanvragen voor het opvangen van piekbelasting. Bijvoorbeeld bij het inschakelen van de warmtepomp.
- Zonnepanelen met een batterij bieden uitkomst op plaatsen zonder elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld als losstaand systeem op een camper, boot, tiny house of een afgelegen vakantiehuisje. Dit heet ook wel off grid.
- Een batterij kan een vangnet zijn bij een stroomstoring. Als de spanning tijdelijk wegvalt dient de batterij als buffer. Hiervoor moet er wel een aanpassing worden gedaan aan de installatie.
Is een thuisbatterij rendabel?
Eigenlijk is het korte antwoord: In zijn algemeenheid niet. Zolang de salderingsregeling geldt, is het voor consumenten financieel nog niet rendabel om een thuisbatterij aan je zonnepanelen te koppelen. Er zijn allerlei experts die zich over dit vraagstuk buigen en wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Toch zijn er in de praktijk consumenten die in specifieke situaties wél geholpen zijn met onze installatie van een thuisbatterij.
1. Grootverbruik apparaten zoals een sauna
Heb je een grotere aansluiting nodig dan 3 x 25 Ampère? Bijvoorbeeld omdat je een sauna, jacuzzi of andere grootverbruiksapparaten in huis hebt? Dan betaal je ca. 700 Euro meer vastrecht per jaar voor de aansluiting. Een oplossing is een batterij die tijdens dalmomenten de energie opslaat. Zo kun je de pieken aftoppen en is een kleinere aansluiting voldoende. In dit geval is een batterij wel degelijk rendabel.
2. Off-grid oplossing voor je boot of camper?
Wil je volledig zelfvoorzienend zijn, bijvoorbeeld op de boot of in de camper? Met een zonnepaneel op je dak en een accu aan boord wek je je eigen stroom op die je altijd bij je hebt. Of wil je voorbereid zijn als de netstroom tijdelijk wegvalt? Dat kan ook. Zie hier een voorbeeld.
3. Energie opslag 0-op-de meter
In combinatie met zonnepanelen, batterij en energiemeting kan de hoofdaansluiting op 0 gehouden worden. Het voordeel is dat je direct je eigen opgewekte stroom gebruikt en niet hoeft te wachten totdat de leverancier de teruggeleverde energie van de zonnepanelen verrekent. Een voorbeeld hiervan is een oplossing die we hebben gerealiseerd voor een tiny house.
4. Uitsparen omvormer bij installatie zonnepanelen
Je kunt zonnepanelen direct aansluiten op de batterij zonder tussenkomst van een omvormer. Je spaart direct een omvormer uit bij de installatie. Dit scheelt toch al snel tussen de 800 en 1000 Euro. Bovendien heb je minder energieverlies en ben je voorbereid op afschaffing van de salderingsregeling.
Wat kost een batterij als energie opslag?
Dit is afhankelijk van de situatie. Bij een gemiddeld huishouden wordt circa 3000 kWh verbruikt. Je kunt dit verbruik afdekken met circa 10 zonnepanelen. Heb je meer ruimte en wil je voorbereid zijn op de aanschaf van een warmtepomp en/of elektrische auto? Overweeg dan direct te investeren in meer zonnepanelen en een batterij. Je maakt dan nu nog maximaal gebruik van de subsidieregeling op zonnepanelen. Je spaart direct 1 of meerdere omvormers uit en bent voorbereid op afschaffing van de salderingsregeling.
Per situatie brengen we offerte uit rekening houdend met de huidige en de toekomstige wensen. Afhankelijk van de opslagcapaciteit varieert de prijs. Particulier is een capaciteit tussen de 5 en 10 kWh veelal afdoende. Om toch iets van een richtprijs te noemen houdt dan rekening met circa 750 tot 1000 Euro per kWh.
Interesse of meer informatie?
Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en helpen je graag met actuele oplossingen. Wil in de praktijk zien hoe we een batterij succesvol in huis toepassen? Breng dan een bezoek aan ons showhuis . Of laat je inspireren door onze projecten.